Ukraina Kinoklubi Eestis tähistas oma 1. aastapäeva

Ukraina Kinoklubi Eestis tähistas oma 1. aastapäeva

Sel pühapäeval tähistas Ukraina kinoklubi Eestis oma 1. aastapäeva!

Kinoklubi aastapäev langes kokku traagilise kuupäevaga – 24. veebruaril märgiti Ukrainas ja kogu maailmas Venemaa täiemahulise sõjalise sissetungi alguse Ukrainasse2. aastapäeva. Seetõttu ei olnud juhus, et valisime näitamiseks filmi „Kultuur vs. sõda“ (režissöör Kadim Tarasov, produtsent Andriy Rizol), mis dokumenteerib tõde Venemaa sõjast Ukraina vastu läbi Ukraina Relvajõudude ridadesse astunud ning aktiivselt vabatahtlikus tegevuses osalevate kuulsate kunstnike lugude.

Filmi linastus on osa kompleksprojektist „Kultuur vs sõda“, mille algatas ühendus Vaata Ukraina filmikunsti!

Filmi näidati ukraina keeles eestikeelsete subtiitritega! Seetõttu olid linastusele oodatud Eesti valitsuse ja Riigikogu esindajad ning Eesti kultuuritegelased. Eelkõige käisid Ukraina filmiklubil külas Eesti sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ja PÖFFi filmifestivali direktor | Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival Tiina Lokk.

Filmi linastus ja filmiklubi aastapäev algasid vaikusehetkega kõigi ukrainlaste mälestuseks, kes andsid oma elu kaitstes kodumaad Vene agressori eest.

Ukraina hümni esitas ukraina laulja Kateryna Chalova.

Linastuse külaliste poole pöördus Assotsiatsiooni juhatuse esimees Volodymyr Palamar, kes märkis, et täna avaldame austust neile, kes on eesliinil, ning mälestame neid, kes kaotasid oma elu kaitstes meie õigust olla vabad omal maal.

„Eesti tähistas eile iseseisvuse 106. aastapäeva, samal ajal kui Ukraina jätkab võitlust oma vabaduse eest! Vabadus, mille Venemaa otsustas meilt ära võtta, rikkudes loata meie piire!! 24. veebruari hommik jääb meiega igaveseks, kus iganes me ka poleks.“ Seetõttu on see päev tema hinnangul sümboolne meie mõlema riigi jaoks. „Koos seisame aktiivselt vastu Venemaa agressioonile ning kaitseme demokraatia ja rahu põhimõtteid. Eesti seisab meiega kõrvuti, aidates võidelda vabaduse ja iseseisvuse eest. Usume, et järgmisel aastal tähistame sel päeval koos meie ühise võidu – demokraatlike põhimõtete võidupäeva totalitaarse režiimi üle.”

Assotsiatsiooni kommunikatsioonidirektor Inna Gordienko rääkis filmiklubi aasta tegemistest ja märkis, et just kino kaudu saame maailmale edastada tõde sõjast, Ukraina rahva genotsiidist Putini kuritegeliku režiimi poolt, 2 aastat järjest vabaduse eest võidelnud ukrainlaste kangelaslikkusest.

„Täna kogunesime erilisel päeval, sest täpselt aasta tagasi, 25. veebruaril näitasime siin saalis Ukraina kinoklubi Eestis raames filmi – „Sõna“-maja. Lõputu romaan“!  Aasta tagasi ei osanud me isegi arvata, et meie filmiklubi saab sellise hoo sisse ja kasvab üle Eesti! Ainuüksi Tallinnas oleme selle aja jooksul näidanud 19 filmi ja vähemalt 15 linastust toimus teistes Eesti linnades: Tartus, Narvas, Sakus, Kuressaares, Valgas, Võrus, Pärnus, Sillamäel ja Kohtla-Järvel!“

„Pool aastat tagasi alustasime eestikeelsete subtiitrite tootmist. Ja esimene selline film oli minu poolt juba mainitud „Sõna“-maja. Lõputu romaan“, ja täna näitame filmi „Kultuur vs sõda“! Samas, me plaanime Eesti kultuurilise mitmekesisuse aasta-2024 raames täiendada filmiklubi projekti ja valmistuda näitamiseks ukrainakeelsete subtiitritega Eestis valminud filme!“

Õnnitluskõne pidas ka Eesti sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, kelle hinnangul on väga oluline, et sellistel rasketel aegadel oleks kaadreid, mis jäädvustavad sõjakoledusi.

„Sündmused, mille tunnistajaks me praegu oleme, jäävad igaveseks meie südametesse, peredesse, linnadesse, riikidesse, kuid me ei suudaks neid hetki säilitada, kui poleks kunsti ja kinokunsti. Uudised, mida me iga päev vaatame ja loeme, on põgusad: me näeme neid täna ja homme me neid juba unustame. Aga see, mis on jääv, on kultuur ja kunst.“

Ta meenutas ka näitust, mis hiljuti pandi üle Tallinna reklaamtahvlitele hävinud majadega... „See paneb meid pidevalt mõtlema, kui kohutavad on sõja tagajärjed. Seetõttu olen väga tänulik Assotsiatsioonile ja kõigile selle filmilinastuse korraldajatele, et nad tuletasid meelde vajadust toetada Ukrainat kogu oma jõuga! Väga sageli ütlevad meie Eesti poliitikud, et oleme alati Ukrainaga. Tahan öelda, et jääme Ukraina juurde kuni viimase hetkeni, kuni tema võiduni. Au Ukrainale!“

PÖFF/Pimedate Ööde filmifestivali direktori Tiina Lokki kõne oli väga emotsionaalne ning ta tunnistas, et pidi kõige nähtu ja kuuldu tõttu oma tervituskõne rekonstrueerima...

„Meie, eestlastel, oleme tavaliselt külma verega, aga ma olin videotest ja kõnedest nii liigutatud, et nutsin ära kõik pisarad... Peaaegu kohe pärast sõja aktiivse faasi algust võtsid meiega ühendust Ukraina kinokunstnikud, operaatorid ja fotograafid, kes läksid oma kaameratega rindele. Mõnda neist näete selles filmis. Ja me hakkasime kohe saama kaadreid, mis on tehtud sõja ajal. Ehk siis nägime neid enne avalikku ruumi ilmumist... Võite ette kujutada meie meeskonna emotsioone ja reaktsioone, see oli šokk...

Olen kogu elu kultuuriga tegelenud ja tean, kuidas kõigi riikide kultuurieelarve kannatab. Minu lugupidamine Ukraina võimudele, et vaatamata sellele, et riigis käib sõda ja kogu raha peaks minema riigi kaitsesse, rahastatakse jätkuvalt kino ja kultuuri!“

Tema arvates näevad lääneeurooplased läbi kultuuririnde, selliste kaadrite kaudu tõelist sõda, näevad Ukraina rahva kannatusi ja saavad ka aru, kes see agressor on ja mis vahe on venelastel ja ukrainlastel, millist nad pole varem näinud!

„Väga oluline on kaasata Lääne-Euroopa rahvaste, täpsemalt rahvaste, mitte riikide toetus! Sest paljud neist elavad Venemaa piirist väga kaugel ja nad ei tea, mida kujutab endast vaenlane ega tunne kaasa nagu okupatsiooni üle elanud eestlased. Nende sõja kaadrite kaudu said nad mõjutada oma riikide juhtkonna otsuseid.“

Ürituse külalistele esines ka Volodymyr Bulak - Ukraina Eesti Vabariigi saatkonna esimene sekretär, mille toetusel toimub Ukraina kinoklubi. Ta märkis, et täna, pärast kahte aastat, Ukraina püsib, võitleb, paneb vastu ja kindla peale võidab!

„Ukraina vabastas üle poole hiljuti okupeeritud aladest, tühistas Venemaa mereblokaadi, hävitas ligi kolmandiku Venemaa Musta mere laevastikust ja moodustas meie riigi toetuseks globaalse koalitsiooni. Üheks sellise koalitsiooni juhhtriigiks on Eesti. Eesti oli ja jääb Ukraina üheks esimeseks ja aktiivsemaks partneriks kaitsetoetuse pakkumisel ning on tõeline liider üldises humanitaar- ja sõjalises abis Ukrainale elaniku kohta.“

Tema sõnul oli Eesti nende väheste riikide seas, kes juba enne täiemahulise sissetungi algust Ukrainale relvi andsid. „Palju õnne Eestile ja meie Eesti sõpradele iseseisvuspäeva puhul! Oleme teile lõpmatult tänulikud sooja vastuvõtu ja suhtumise eest Eestis ajutise peavarju leidnud Ukraina kodanikesse.“

Ühtlasi soovis ta Kinoklubile püsivat publikut, loomingulisi ideid ja pikki tegutsemisaastaid ning tänas Assotsiatsiooni Kinoklubi loomise eest!

Ja meiegi soovime tänada kõiki, kes on seotud Ukraina kino populariseerimisega maailmas, Ukraina tootmisfirmadega, mis meile filme näitamiseks pakuvad, eelkõige FRESH PRODUCTION GROUP'i, Kino Sõprust, mis meid aasta vältel külalislahkelt võõrustab, samuti kogu Assotsiatsiooni kollektiivi kohusetundliku töö eest!

Täname meie käsitöölisi - Oleksandra Phonovskat ja Anastasia Sinyavskat, kes kinkisid meie Eesti külalistele oma suurepärased kaelakeed! Ja kutsume kõiki SKARB pop-up poodi ostma Ukraina käsitöömeistrite käsitööna Eestis valmistatud tooteid!

Aitäh ettevõttele Wines From Ukraine, kes kinkis meie tähtpäeva puhul külla tulnud vaatajatele imelised Ukraina veinid.

Eriline tänu selle linastuse eest meie partnerile – ühingule „Vaata ukraina kinokunsti!“ ja Ukraina Välisministeeriumit igakülgse toetuse eest!

Eelmisel suvel juba esitlesime Ukraina Iseseisvuspäeva puhul Tallinnas 6 eraldiseisvat novelli filmitsüklist „Kultuur vs Sõda“ ning Serhi Mykhalchuki ja abikaasade Liberovite fotonäitust! Kõik meie linastused toimuvad heategevuslikul alusel, kuid oleme lõpmata tänulikud kõikidele meie linastuste külalistele, kes aasta jooksul annetasid raha Ukraina relvajõudude ja Ukraina tsiviilelanikkonna vajadusteks osana Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis korraldatavast abist Ukrainale.

Seekord kavatsesime projekti „Kultuur vs sõda" raames kogusime annetusi  Ukraina filmide näitamiseks haiglatele ja taastusravikeskuste ruumidele tehnilise varustuse soetamiseks, kus läbivad ravi ja taastusravi Ukraina relvajõudude sõjaväelased. Tänu teile kogusime 215 eurot, mis suunatakse Heategevusfondile „Elu Võit“!

29 veebruar 2024