Ukraina kinoklubi Eestis kogub tuure!

Ukraina kinoklubi Eestis kogub tuure!

Viimase kuu jooksul toimusid taas filmilinastused eri paigus üle Eesti – Pärnus, Kohtla-Järvel, Valgas. Meil on ülimalt hea meel, et meil on võimalus populariseerida Eestis Ukraina kino ja et meie filmiklubi kogub aina rohkem toetajaid.


Möödunud nädalavahetusel käisid Assotsiatsiooni esindajad Pärnal ukrainlastel külas! Täname Endla Teatri juhtkonda, kes andis võimaluse kord kuus näidata tasuta Ukraina filme.
Pärnus avati linastused Taras Tomenko filmiga „Sõna“-maja. Lõpetamata romaan“. Assotsiatsioon valmistas sellele Eestis neljandat korda näidatavale filmile eestikeelsed subtiitrid, mistõttu tulid seda Pärnus vaatama ka kohalikud elanikud.

Avades esimest seanssi Endla teatris rääkis kommunikatsioonijuht Inna Gordiyenko kõigile saalisviibijatele Ukraina filmiklubi tegemistest ning lubas praegu Pärnus viibivatele ukrainlastele, et seansid saavad olema regulaarsed ja et järgmine toimub 2010. a. veebruaris.

Ta märkis ka, et „Sõna“-maja“ osutus meie ajal äärmiselt aktuaalseks, hoolimata asjaolust, et filmi sündmused leiavad aset eelmise sajandi 20. ja 30. aastatel. „Film demonstreerib selgelt kurjust, mida kommunistlik režiim endaga kaasa tõi, ning pakub palju seoseid tänase „Putini režiimi“ ja Kremli kuritegeliku võimuga,“ ütles ta.

Täname filmi režissööri Taras Tomenkot ja FRESH PRODUCTION GROUP’i võimaluse eest näidata filmi Eestis. Eriline tänu Ukraina päevakeskusele Pärnus, eelkõige Polina Vityukile abi eest filmiseansi korraldamisel ja läbiviimisel ning Anastasiia Malyutiniale ja ansamblile Džerela erilise õhkkonna loomise eest linastusel!

Aitäh kõigile vaatajatele, kes filmi vaatama tulid – tänu teile õnnestus seekord koguda umbes 100 eurot, mis lisandub vahenditele, mida kogume miiniotsijate ostuks!

Uue aasta eel toimus Kohtla-Järvel filmi "Štšedrõk" linastus, mis tuuritab edukalt mööda Eesti linnu. Filmi on juba näinud Tartu, Tallinna ja Narva elanikud. Järgmine on Valga linn.
Linastuse alguses tervitas Margarita Katrenko – Assotsiatsiooni vabatahtlik ja grupi „Üritused ukrainlaste Eestis“ administraator ukrainlasi ja eestlasi, kes kogunesid kohvikus Croissant, mis taaskord andis oma ruumid filmide linastuseks Ukraina filmiklubi raames.

Tema arvates on „Štšedrõk“ väga võimas ja emotsionaalne lugu, mis puudutab sügavalt publiku südameid. „Aga just läbi pisarate tuleb välja valu, mis on põimunud enda kurva sõjaajalooga. Iga kaader, iga sõna ekraanil muutub nende tõeliste tunnete peegelduseks, mis on peidus meist igaühe sügavuses," rõhutas ta.

Täname režissööri Olesya Morgunets-Isayenkot ja kogu „Štšedrõki“ filmimeeskonda võimaluse eest näidata filmi Eestis. Suur tänu kohvikule Croissant v karman sooja vastuvõtu ja külalislahkuse eest, eelkõige asutuse omanikele Ivan ja Oksana Uhrynchukidele ja Margarita Katrenkole Kohtla-Järvel toimuva filmilinastuse ettevalmistamise ja korraldamise eest!

Jätkame laste kinoklubi linastust, kus hiljuti linastusid Ukraina režissööri Viktor Andriyenko joonisfilmid „Tsaar Viripill ja Kõditaja“ ning "Varastatud kuu. Ristiisa". Multifilmid kogusid ukraina lapsi Kohtla-Järve linnas kohvikusse Croissant ja Valga linnas Valga Muuseumisse, linastuse korraldas Valga linna Ukraina Selts ja Laupäevakool Kalõna! Suur tänu Margatrita Katrenkole (Kohtla-Järve) ja Ruslana Dovhale (Valga) nende linastuste ettevalmistamise ja korraldamise eest. Oma järge ootavad lastefilmide seansid Sillamäel ja Paides!

Kutsume kõiki soovijaid ukrainlasi teistest Eesti linnadest tegema Ukraina kinoklubi raames koostööd. Meile on praegu ju niivõrd oluline vaadata Ukraina toodangut ja kuulata "ööbikukeelt“! Ja loomulikult omavahel suhelda ja emotsioone jagada.

Sel laupäeval, 20. jaanuaril kutsume kõiki ukrainlasi Tartusse filmi "Keelatud" esilinastusele Eestis, mis toimub Ukraina kinoklubis aadressil Näituse 3, rahvusvahelise festivali Stus-Fest 2024 raames, millega Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis liitus. Ja ka filmi "Holodomor. Kroonikud" linastusele, mis toimub 10. veebruaril Tartus Schütte Ülikoolis aadressil Lossi 36.

Täname nende linastuste korraldamise eest KOLO: Tartu laste lugemisklubi, eelkõige Oksana Kutsi ja Alyona Kutsi ning Ukraina Maja ja organisatsiooni Promin, eriti Anna Sumykki, Kateryna Lipartiat, Olena Sologubi ja Juri Kondratykit!

Järgige Ukraina filmiklubi Eestis veebilehte, et saada Ukraina kinost rohkem teada!

19 jaanuar 2024