Jõulutsükli lõpetamise pidustus – „Hüvastijätt koljadaga (jõululauluga)“ Tallinnas

Jõulutsükli lõpetamise pidustus – „Hüvastijätt koljadaga (jõululauluga)“ Tallinnas

Pühapäeval kogunesid ukrainlased Tallinnas toredale jõulutsükli lõpu tähistamisele – "Hüvastijätt koljadaga". Jõulusõim ja kontsert tõi Õpetajate Majja kokku kõiki, keda huvitavad ja peavad lugu Ukraina traditsioonidest!

Kontserdi alguses õnnitles Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis esimees Volodymyr Palamar kõiki kahekordse püha puhul, sest 28. jaanuaril 32 aastat tagasi võttis Ukraina Ülemraada vastu määruse „Rahvuslipu kui Ukraina riigilipu kinnitamine“ Hoides käes riigi kaitsmisel hukkunud endise siseministri Denys Monastyrskyi autogrammiga Ukraina lippu, meenutasime, kuidas ligi aasta tagasi saime kingituseks selle lipu kirjaga „Me võidame!“ ja anname nüüd selle nimel iga päev endast parima!

Ukraina kreeka-katoliiklaste hingekarjane Eestis Isa Roman Kikh rõhutas oma kõnes, et jõuluaeg näitab Jumala suurt armastust inimese vastu, kes saab inimeseks, et sillutada inimesele [ML1] teed taevasse. Issanda tulek maa peale annab kindluse, et Ta juhendab inimest, kes otsib kõigis eluoludes head. Jõuluaeg on täis mitmeid traditsioone, mis ülistavad Jumala Poja sündi. Täna on meil võimalus kuulata erinevaid jõululaule ja lõpus vaadata jõulusõime, mis on palvelik Jumala ülistamine läbi teatraalse tegevuse.

Imeline õhtu algas muusikalise lühifilmi "Jõuluingel" esitlusega, mille on loonud Ukraina Kunstide Stuudio Mrija MTÜ koos Ukraina kunstnikega ja Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis kaasabil! Ukraina helilooja Mykola Leontovychi maailmakuulus "Štšedrõk" nii noorte kui ka täiskasvanud ukrainlaste esituses kõlas esimest korda maailmas eesti keeles!!

Külalised olid tunnistajaks väikese ingli ja Jumala vahelisele dialoogile. Ta pöördub Jumala poole palvega rahu ja harmoonia eest igas peres ning usub siiralt, et seni kuni Štšedrikut maailmas kuuldakse ja jõululaulud kõlavad, tuleb kindlasti kevad, Ukrainas saabub kindlasti kauaoodatud rahu ja pääsukesed saabuvad Eestisse ja Ukrainasse.

Õpetajate majas avasid Tallinna UGCC Kolmkäe Jumalaema koguduse katehheetilise kooli õpilased (kunstilised juhid Khrystyna Hasii ja Ulyana Vytvytska) ning jätkus Ukraina pühapäevakooli Nadija Kool lüüriliste ja sütitavate etteastetega ning banduristide ansambl (kunstiline juht Liudmyla Gramyak), Ukraina laulu- ja tantsuansambli VOLYA andekate noorte Jevheniy Novokhatnõi ja peakoreograaf Anastasia Kozachoki juhendamisel esinemise ja Kateryna Chalova ja Inna Filipova, Karina Amirkhanyan-Chervinko ja Tetyana Kychenko südant puudutavate laulude ning pianistide Olena Ilnytska ja Anna Werneri virtuoossete esitustega.

Külalistel oli võimalus kuulata ansamblit Dibrova – Eestis ainulaadset ja ainsat Ukraina professionaalset kollektiivi, mis esitab rahvakeelpillidel maailma klassika ning erinevate žanrite ja stiilide muusikanäiteid. Kunstiline juht ja arranžeerija Olena Duminika.

Õhtu lõpetas kauaoodatud ja särav jõulusõim, mille lõid UGCC Tallinna Ukraina Kreeka-Katoliku Kiriku Tallinna Koguduse noored.

Ürituse külastajad said valida oma maitse järgi ainulaadseid käsitöömeeneid ukraina käsitöömeistritelt, tervislikke maiustusi ning muinasjuturaamatuid nii lastele kui ka täiskasvanutele!

Täname südamest kõiki esinejaid, osalejaid, aga ka ürituse õhtujuhte Serhiy Oliynykut ja Inna Hordienkot!

Aitäh publikule beebidest eakateni, kes esinejaid toetas! Saalis polnud ühtegi vaba kohta!

Täname ürituse korraldajaid: Ukraina Kreeka-Katoliku Kiriku Eesti Kolmkäe Jumalaema kogudust koos Ukraina Noorsoo Liiduga Eestis, Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni toel.

Aitäh Jelivafoto piltide eest!
Peatse nägemiseni.

30 jaanuar 2024