Ajaloolise seiklusfilmi „Dovbuš“ linastus

Ajaloolise seiklusfilmi „Dovbuš“ linastus

Ukraina Kinoklubi Eestis raames toimus pühapäeval, Jõulude eel kinos "Sõprus" Oles Sanini lavastatud ajaloolise seiklusfilmi „Dovbush“ linastus!
Suurima ja eepilisema Ukraina filmi esilinastus toimus 24. augustil 2023. a Ukrainas, kuid levi kinodes kestab siiani – juba 15. nädalat järjest. Film kogus rekordiliselt enam kui 500 000 vaatajat – mis on selle žanri filmide kassatulude rekord.
Seansi korraldas Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis koos Pronto Film ja Ukraina Suursaatkonna Eesti Vabariigis abiga.

Enne linastuse algust pöördus Eesti publiku poole Oles Sanin, kes salvestas video Harkivi aladelt rindejoonelt, kus ta viibis, et näidata filmi ühe lahinguüksuse sõduritele. Videos märkis ta, et kokkulangevused lugudes või filmi aktuaalsus tänapäeval olid võttegrupi jaoks ootamatud, kuid nad rääkisid neist, keda nad peavad kangelasteks, kelle nimi püsib sajandites.

„Täna me tervitame Ukrainat ja ütleme „Au Ukrainale“ – vastame „Au kangelastele“. Ja see film räägib kangelastest ja kuulsusest. Nendest, keda me nimetame kangelasteks, mida teeb kuulsus inimestega, nendest, kes kõigele vaatamata, isegi oma elu hinnaga, ei taha kinkida vaenlasele oma vabadust, ei taha lahkuda oma maalt, vaid tahavad ehitada üles oma õnne omal maal, sest neil pole teist. See lugu oli meie jaoks aktuaalne 300 aastat tagasi, ilmselt isegi varem, ja see on meie jaoks aktuaalne ka praegu.“

Assotsiatsiooni juhataja Volodymyr Palamar pöördus samuti kõikide poole, kes kogunesid kinno Sõprus filmi vaatama!

„Kaustades võimalust, sooviksin õnnitleda teid kõiki saabuvate Jõulude puhul ning soovida teile head tervist, jõudu, inspiratsiooni ja võitu!
Filmiga „Dovbuš“ me lõpetame oma veebruaris alustatud Ukraina Filmiklubi Eestis loominguaasta. Selle ajaga õnnestus meil näidata 15 filmi, tänane „Dovbuš“ on 16. seanss! Tahaksin tänada neid Ukraina filmiettevõtteid, kes olid lahkelt nõus meile enda toodetud filme andma, ja eriti FRESH PRODUCTION GROUP - Oleg Shcherbinat ja Julia Chernyavskat!
Meie kinoklubi algas just selle firma toodetud filmiga „Sõna“-maja“ ja seda filmi oleme näidanud kõige rohkem kordi! Tahan märkida, et praegu toimuvad Ukraina filmide linastused üle Eesti - eelkõige toimusid need Laste Kinoklubi Eestis raames Tartus, Narvas, Sillamäel, Sakus, Valgas, Kohtla-Järvel, Võrus ja isegi Saaremaal Kuressaares!
Filmiklubi tegutsemisaja jooksul külastas meie linastusi palju kuulsaid Ukraina ja Eesti riigiametnikke, poliitikuid, riigi- ja ühiskonnategelasi, kultuuri- ja filmikunsti valdkonna esindajaid ning loodame, et see traditsioon üksnes kogub hoogu.“

Ukraina suursaadiku Eestis Maksym Kononenko sõnul on sellised projektid nagu „Ukraina Kinoklubi Eestis“ ukraina rahvuse kultuurilise ellujäämisvõitluse eelpostid ning sellised sõbrad nagu kino „Sõprus“ on olulisteks liitlasteks. Võit sellel lahinguväljal saab olla üksnes ühine.

„Filmikunst on iga rahvuse kultuurilise identiteedi lahutamatu osa. Kultuur pole vähem tähtis kui sõjaline võim majanduslik jõud. Võid võita sõja lahinguväljal, võid osta kokku pool maailma, aga kui rahvas kaotab sõja mõistuste ja südamete eest, kultuuriliste ja keeleliste koodide pärast, siis osutub Pyrrhose võit varem või hiljem tõeliseks lüüasaamiseks. Tänu sellele kunstiprojektile sai publik tunda, kuidas lööb vallutamata Ukraina süda, mis täiemahulise sõja ajal mitte ainult ei peatanud oma filmitootmist, vaid suurendas selle mahtu, pakkudes maailmale kaasaegset ja kvaliteetset filmiprodukti.“

Assotsiatsiooni kommunikatsioonidirektor Inna Gordiyenko toetas suursaadiku seisukohta usaldusväärsete partnerite ja liitlaste olulisuse kohta, keda filmiklubi projektis esindab kino „Sõprus“. Ta tänas kino tegevjuht Ivar Murdi, kes on juba ligi aasta jooksul pakkunud heategevuslikul eesmärgil ruume Ukraina filmide näitamiseks.


„Eesti kultuurilise mitmekesisuse aasta-2024 raames on meil plaanis täiendada filmiklubi projekti ning valmistada ette demonstreerimiseks Eestis toodetud filme ukrainakeelsete subtiitritega. See annab ukrainlastele võimaluse tutvuda eesti rahva kultuuripärandi ja filmikunstiga. Lõppude lõpuks on just kino kaudu kõige parem õppida tundma traditsioone, rahvast, ajalugu, muuhulgas õppida keelt ning mõista paremini üksteise mõttemaailma ja kultuuri! Eesti filmide valimisprotsessi on plaanis kaasata kino Sõprus - Eesti üks vanimaid ja ikooni staatuses kinosid, kellele oleme ääretult tänulikud koostöö eest!“
Linastuse publiku ees esines kino tegevjuht Ivar Murd. Ta tänas filmiklubi korraldajaid ja kõiki, kes kinno Sõprus selle tegutsemise ajal Ukraina kino nautima tulevad. „Jätkame selle projekti toetamist ja aitame kaasa selle arendamisse. Vapratele ukrainlastele tahan lihtsalt soovida rohkem relvi, et vaenlane võimalikult kiiresti alistada!“


Täname filmi režissööri ja selle produtsente võimaluse eest näidata filmi Eestis!


Samuti oleme ülimalt tänulikud kõikidele Assotsiatsiooni meeskonna vabatahtlikele, kes tegid aasta jooksul kõik, et filmiklubi saaks teoks: Denis Priimagi, Margarita Katrenko, Anna Shulika, Jevheniia Ohu, Veronika Kukurudza, Natalie Shevchenko, Inna Kryachkova, Svitlana Priimägi-Gonchar, Aleksandra Rybnikova, Andriy Verkholyak, Oleksandr Smirnov, Olga Sabanska, Anastasia Kozachok, Diana Orlytsya, Kateryna Popkova, Valeriia Konieva, Serhii Oliinyk ja ka kõigile meie fotograafidele linastuste pildistamise eest! Aitäh kreeka-katoliiklastest ukrainlaste hingekarjusele isa Roman Kikhile Jumala õnnistuse eest filmiklubi tegevusele ning loomulikult Kino Sõprusele toetuse ja külalislahkuse eest.

25 detsember 2023