Filmi „Sõna“-maja" linastus KuMu-s

Filmi „Sõna“-maja" linastus KuMu-s

12. septembril näitasime KuMu auditooriumi kinosaalis teistkordselt Tallinnas Ukraina režissööri Taras Tomenko filmi „Sõna“-maja. Lõpetamata romaan“, kuid sel korral juba eestikeelsete subtiitritega!

Linastust korraldatu hiljuti lõppenud näituse „Futuromarennja: Ukraina ja avangard“ raames, mille Mõstetskõ Arsenal korraldas KuMu jaoks.

Assotsiatsiooni kommunikatsioonidirektor Inna Gordienko märkis enne linastuse algust, et Ukraina filmide näitamine Eestis algas pool aastat tagasi just selle filmiga.

„Selle aja jooksul on Ukraina filmiklubi Eestis raames näidatud juba 10 filmi. Meil on väga hea meel, et meie filmiklubiga liitub üha enam eestlasi. Ja kehkki kõiki filme näidatakse ingliskeelsete subtiitritega, otsustasime, et filmidele eestikeelsete subtiitrite valmistamine annab võimaluse tutvustada Eesti ühiskonnale paremini Ukraina kultuuri ja ajalugu, meie rahvust ja traditsioone. Ja ka anda detailsemalt edasi tõde nende sündmuste kohta, mis praegu Ukrainas Venemaa täiemahulise agressiooni tõttu toimuvad,» rääkis suhtekorraldusdirektor.

Ta rõhutas, et film demonstreerib selgelt seda kurjust, mida tõi endaga kaasa kommunistlik režiim, ning pakub palju seoseid tänase "Putini režiimiga" ja Kremli kuritegeliku võimuga.

See tees kõlas ka filmi režissööri Taras Tomenko sõnades, kes salvestas Eesti publikule suunatud videopöördumise ja märkis, et praegu Ukrainas toimuvate sündmuste alguseks sai Harkivis asuv "Sõna"-maja, sest need olid Ukraina rahva jaoks esimesed proovikivid.

«Kuigi see film räägib möödunud sajandi 20. ja 30. aastate sündmustest, osutus see linateos meie ajal ülimalt aktuaalseks. Nagu teate, ehitati Harkivisse „Sõna“-maja, kus elasid peaaegu kõik Ukraina luuletajad, kirjanikud ja silmapaistvamad lavastajad. Sellel hoonel oli Ukraina kultuuri jaoks suur tähtsus, kuid stalinistlik masin töötas ülimalt küüniliselt. Kogudes ühe katuse alla Ukraina intelligentsi, oli Stalinil ülimalt lihtne seda kontrollida. Ja seetõttu hävitati enamus, kes polnud nõus nõukogude võimudega koostööd tegema. Tegelikult räägib meie film stalinistlike repressioonide algusest,» rõhutas režissöör.

Tema sõnul koges Eesti, kui eikeegi teine, repressioone, mis jätsid Eesti riigi ajalukku verise jälje, mistõttu meie vennasriigid võitlevad nüüd kõrvuti selle vene fašismiga...

Ukraina saadik Eestis Maksym Kononenko pöördus kõigi saalisviibijate poole ja märkis, et film "Sõna“-maja" tuleks välja kirjutada ravimina neile, kes peavad kalliks illusiooni, et totalitaarse režiimiga, olgu see Stalinlik või Putinlik, on võimalik leida ühist keelt, leppida kokku ja koos eksisteerida.

„Juhtide leksikonis selline võimalus puudub. Sa kas võitled lõpuni ja võidad, või kaotad kõik. Mul on hea meel, et täna on Ukraina ja ukrainlased valmis minema lõpuni, kaitstes oma keelt, kultuuri ja identiteeti ning euroopalikke väärtusi. Meiega koos on nende eest valmis võitlema Eesti, muud Balti riigid, partnerid EL-is ja NATO-s ning kaasmõtlejad-riigid. Kuid vaktsiini illusioonide eest on kasulik saada nii meil kui neil“, märkis saadik.

Täname KuMu muuseumi selle eest, et nad nõustusid näitama seda filmi oma kinosaali! Suur tänu filmi režissöörile Taras Tomenkole ja FRESH PRODUCTION GROUP, kes andsid võimaluse esitleda filmi Eestis, Ukraina Suursaatkonda Eestis Vabariigis, mis toetab kõiki Assotsiatsiooni filmilinastusi!

Täname kõiki vaatajaid ja eelkõige eestlasti, kes tulid vaatama filmi, ja kes oma kohalolekuga toetavad Ukraina filmiklubi Eestis tegevust. Tänu teile õnnestus meil seekord koguda umbes 150 eurot, mis lisandub meie kogutavatele vahenditele miinidetektorite ostmiseks, kuna Ukraina on praegu mineeritud riik.

Samuti täname kogu Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis meeskonda ja eriti Veronika Kukurudzat, tänu kellele sai film eestikeelsed subtiitrid!

Peagi toimub meie filmiklubi raames Taras Tomenko järjekordse filmi "Terekony" linastus, seega hoidke uudistel silm peal ja tulge vaatama Ukraina kino!!

Leidke end fotodel lingil.

13 september 2023