Miiting Ukraina rahva toetuseks

Miiting Ukraina rahva toetuseks

Eile kogunesid Ukraina kogukonna esindajad Eestis Venemaa saatkonna juurde, et taas juhtida Euroopa kogukonna tähelepanu Putini režiimi poolt Ukraina ja selle rahva vastu toime pandud kuritegudele, eriti seoses Venemaa raketirünnakutega Ukrainale 8. juulil.

Mitte ainult ukrainlased, vaid ka eestlased ja teiste Ukrainat toetavate riikide kodanikud, kutsusid maailma liidreid üles tugevdama toetust Ukrainale võitluses terroristliku riigi vastu.

Assotsiatsiooni suhtekorraldusdirektor Inna Gordijenko pöördus meeleavaldusel kirgliku kõnega kõikide kohalviibijate poole, juhtides tähelepanu Venemaa poolt toime pandud tegude julmusele ja jultumusele, eelkõige Ukraina suurima lastehaigla Ohmatdõt’i tulistamisele raketiga X-101.

„Venemaa tappis päise päeva ajal küüniliselt meie lapsi! Terve maailm nägi kaadreid Vene raketi otselöögist Ohmatdõti haiglale! Sellele, et just Vene X-101 rakett tabas haiglat, järeldas ka ÜRO inimõiguste seiremissioon. Aga Moskva valetab jätkuvalt ja väidab, et haigla hävingu põhjustas Ukraina õhutõrjerakett. Kogu tsiviliseeritud maailm mõistis Venemaa tegevuse hukka!

Rahvusvahelise õiguse kohaselt kuuluvad haiglad erilise kaitse alla. Lapsed ei ole kunagi ega saa olla legitiimne sihtmärk. Sellised kuriteod on rahvusvaheliste uurimiste objektiks, sealhulgas Rahvusvahelise Kriminaalkohtu poolt. Kogu Venemaa juhtkond, kõik nende kuritegude toimepanijad ja kaasosalised tuleb vastutusele võtta!“

Ta rõhutas ka ÜRO Julgeolekunõukogus sõna võtnud riikide (Jaapan, Lõuna-Korea, Ameerika Ühendriigid, Prantsusmaa, Sloveenia, Šveits, Malta, Ühendkuningriik ja teised) reaktsioone, kes mõistsid teravalt hukka Venemaa rünnaku Ukraina linnadele ja lastehaiglale!

„Eile toimus Ukraina algatusel ÜRO Julgeolekunõukogu erakorraline istung. Kuid selleks, et maailm ei kuuleks tõtt, püüdis Venemaa, kes on sel kuul ÜRO Julgeolekunõukogu eesistuja, takistada Ukraina osalemist sellel kohtumisel. Aga Venemaa ei saa blokeerida kõigi maailma demokraatlike riikide häält!“

Inna Gordijenko tänas Eesti ametivõime süstemaatilise toetuse eest Ukrainale ja Eestis varjupaiga leidnud Ukraina kodanikele.

„Eile alustas Washingtonis tööd 75-ndat aastapäeva tähistav NATO tippkohtumine. Me kõik usume, et selle tippkohtumise tulemusena saab Ukraina täiendavad julgeolekugarantiid – relvad ja rahalised vahendid, mis on meie riigile praegu nii vajalikud. Kuid põhiküsimus on: kas NATO kutsub Ukrainat tippkohtumisel alliansiga liituma? Usume, et tippkohtumise deklaratsioon ei sisalda mitte ainult võimsaid signaale alliansi toetusest Ukrainale tema teel Euro-Atlandi integratsiooni poole, vaid annab ka kindlad tagatised selle liikmelisuse osas!“

Täname Eesti peaministrit Kaja Kallast ja kaitseministrit Hanno Pevkurit Ukraina süstemaatilise toetamise ja Ukraina huvide edendamise eest sellel tippkohtumisel! Kaja Kallase sõnul tuleks tippkohtumisel vastu võtta võimas liitlaste toetuspakett Ukrainale, samuti kinnitada sõnade ja tegudega, et Ukraina tee NATOsse on pöördumatu!“

Inna Gordijenko kutsus assotsiatsiooni nimel maailma võimsaima alliansi juhte üles langetama olulisi otsuseid ja varustama Ukrainat kõige vajalikuga kuni õiglase ja pikaajalise rahu saabumiseni Ukrainas.

"Kui palju on veel vaja Vene sõjakuritegusid, et kogu maailm mõistaks, et Kremli diktaatorlikku režiimi tuleb võimalikult kiiresti karistada? Kui palju lapsi peab veel Ukrainas hukkuma, et saaksime lõpuks vajaliku koguse õhutõrjet ja sellega võimaluse selliseid tragöödiaid ära hoida, nagu üleeile? Kui palju tuleb veel verd Ukraina pinnale valada, et veenda kõiki NATO liidreid, et Ukraina tuleb lõpuks kutsuda selle alliansi liikmeks? Kas selline laste avalik tapmine ei sunni NATO-t tegema kõiki vajalikke otsuseid? Tehke NATO tugevamaks – kutsuge Ukraina!" lõpetas ta.

Toetavate sõnade ja üleskutsega esinesid ka meie sõbrad, miitingu kaaskorraldajad, kes on juba vähemalt 10 aastat järjest juhtinud maailma üldsuse tähelepanu Venemaa kuritegudele Ukrainas: Liidia Laane, Tarmo Kruusimäe, Ants Erm.

Ukrainlaste poole pöördusid Eestimaa Ukraina Naiste Ühenduse juht Liilija Ivantšenko, Ukraina ajakirjanik Tetjana Pidhorodetska ja ühiskondliku organisatsiooni Ukraina Nimel MTÜ juht Viktoria Moisejenkova.

Euroopa Tšetšeenide Assamblee kaasasutaja, Itškeeria Tšetšeeni Vabariigi esindaja Eestis, ühenduse "Vaba Kaukaasia" esindaja Balti riikides Imran Ahhajev rääkis oma rahva tragöödiast, sellest, et omal ajal maailm ei peatanud Venemaad sõjas Tšetšeeniaga ja täna Venemaa tanke Ukrainas. Ta märkis ka maailma riikide, eelkõige Eesti vastastikuse toetamise tähtsust sõjas ja Venemaa okupatsioonis kannatada saanud rahvastele. Imran Ahhajev lõpetas oma kõne sõnadega: „Venemaa hukkub, kui Ukraina päike tõuseb“!

Oleme tänulikud kõigile, kes tulid väljendama oma solidaarsust Ukrainaga. Täname kõiki hoolivaid ukrainlasi ja eestlasi, kes leidsid aega ja võimalust meeleavaldusega ühineda!

Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis kutsub kõiki üles osalema rahakogumisel Ohmatdõti lastehaigla taastamiseks! United24 ja monobank on käivitanud suure rahakogumise. Oma annetuse saate teha siin.

Слава Україні! Слава героям! Слава ЗСУ! Elagu Ukrainal! Au kangelastele! Au relvajõududele!

Tänu Jana Vorontsovale fotode eest.

11 juuli 2024