III järgu teenetemärgi üleandmine Ukraina Organisatsioonide Liidu juhile Volodymyr Palamarile

III järgu teenetemärgi üleandmine Ukraina Organisatsioonide Liidu juhile Volodymyr Palamarile

„Kõigi vabatahtlike moto on „armastus ja abi“! Selleks, et vabatahtlikuna tegutseda, pead sa tõesti armastama. Siis pakub vabatahtlik tegevus sulle rahulolu ja rõõmu. Aidata tuleb mitte ordeni pärast, vaid sellepärast, et see on sinu hinge ja südame kutse! Nüüd, sõja ajal, pole meil lihtsalt õigust eemale jääda inimestest, kes vajavad meie tuge ja hoolt. Ja mul on hea meel, ja ma tänan Jumalat, et mind ümbritsevad nii suure südame ja hingega inimesed,“ ütles Volodõmõr Palamar.

Täna on rahvusvaheline vabatahtlike päev.

Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis õnnitleb siiralt kõiki, kes selle tähtpäevaga seotud on! Kõiki, kes ei ole ükskõiksed teiste inimeste probleemide ja kannatuste suhtes. Kõik, kes ei säästa oma aega ja energiat, et aidata neid, kes vajavad tuge, hoolt ja lahket sõna.

Pärast 24. veebruari 2022 näitas vabatahtlike liikumine Ukrainas kogu maailmale, et see on võimas jõud, mis suudab korraldada, ühendada ja aidata lahendada olulisi probleeme! Ukraina vabatahtlikud on Ukraina relvajõudude peamine toetus. Nad otsivad ja toodavad vajalikku varustust, toitu, meditsiinitarbeid, laskemoona ja isegi relvi. Nad päästavad iga päev elusid, aitavad sunniviisiliselt ümberasustatud isikuid ja hoolitsevad loomade eest. Kahjuks kaotavad vabatahtlikud teisi päästes sageli ka enda elu.

Selleks, et tegeleda vabatahtliku tegevusega, pead sa armastama inimesi, kodumaad, perekonda ja maad. Lõpuks pakub vabatahtlik tegevus suurt rahulolu ja rõõmu, kui näed oma panust teiste inimeste ja kogu ühiskonna elu parandamisse.

Just selline inimene on Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis esimees Volodõmõr Palamar, kellele eile andis Ukraina suursaadik Eestis Maksõm Kononenko üle III järgu teenetemärgi märkimisväärse isikliku panuse eest vabatahtliku liikumise arengusse, aktiivsesse heategevus- ja humanitaartegevusse Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nimel.

Volodõmõr Palamarile teenetemärki üle andes märkis Ukraina suursaadik, et see pole esimene kord, kui nii kõrge riikliku autasu saab ukraina kogukonna aktiivne liige Eestis, ja see annab tunnistust Ukraina riigi kõrgest hinnangust Ukrainat, ukraina keelt, traditsioone ja kultuuri vääriliselt esindava kogukonna pingutuste eest sõbralikul Eesti maal.

„Volodõmõri eestvedamisel on ühing kasvanud üheks võimsamaks Ukraina katusorganisatsiooniks Eestis, mis mitte ainult ei ühenda ukrainlasi, vaid loob ka tingimused ukrainakeelse hariduse omandamiseks ja ukraina kogukonna kultuuriliste ning rahvuslike vajaduste rahuldamiseks. Olen veendunud, et kui korraldate Ukraina pühapäevakoolide laste ja vanemate seas küsitluse, saab Volodõmõr kõrgeima usaldushinnangu. Kuid Volodõmõr ei teeninud oma autasu mitte selle eest, või pigem mitte ainult selle eest. Just vabatahtlik tegevus ise sai teeks, mis viis tema teenete tunnustamiseni Ukraina riigi tasandil,“ rõhutas suursaadik.

Maksõm Kononenko sõnul on Volodõmõr alates 2014. aastast regulaarselt andnud Ukraina relvajõududele humanitaarabi. „Täiemahuline sissetung sundis teda oma jõupingutusi kahe- ja kolmekordistama. 2022. aasta veebruaris loodi tema osalusel ja eestvedamisel Ukraina abistamise staap Ukraina kaitsejõudude ja tsiviilelanikkonna abistamiseks. Ta asutas riigisiseselt ümberasustatud isikute jaoks vihjeliini, tänu millele said ukrainlased teavet abi kohta mistahes küsimustes. Tagati logistikaüksuse töö, mis tegeles migrantide transpordiga Eestisse, samuti Ukrainasse oma maa kaitseks naasvate meeste transpordiga. Hoolivate Eesti elanike toel osutati vajalikku abi Eesti-sisestele põgenikele, rakendati mitmeid meetmeid ümberasustatud isikute kohanemiseks ja neile psühholoogilise toe pakkumiseks,“ ütles suursaadik.

„Võime mainida veel paljusid olulisi asju, mida Volodõmõr on korraldanud või algatanud: koostöö Jõhvi ja Lipovetsi linnade vahel (Vinnõtsja oblast, Ukraina). Ukraina loovuse festivalid Ukraina lilled ja Põhjanael, meeleavaldused krimmitatarlaste toetuseks ja Vene saatkonna ees Tallinnas Ukraina toetuseks. Kuid mulle tundub, et juba loetletud teened on enam kui piisavad selgitamaks, miks talle anti kõrge Ukraina riiklik autasu,“ võttis kokku Maksõm Kononenko.

Volodõmõr Palamar tänas omakorda kõiki saalis viibijaid, Ukraina ja Eesti rahvast, Ukraina presidenti, Ukraina suursaatkonda Eesti Vabariigis ja Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni meeskonda autasu eest!

„On vägagi sümboolne, et see auhinnatseremoonia toimub olulise tähtpäeva – rahvusvahelise vabatahtlike päeva – eelõhtul! Sellega on sõna „vabatahtlik tegevus“ omandanud erilise tähenduse, nüüd on „vabatahtlikud“ tõelised kangelased! Ukrainlaste jaoks on 20. aprill tõeliselt eriline päev. Seetõttu tahaksin õnnitleda kõiki, kes on seotud vabatahtliku tegevusega, ja ma tean, et enamik siin saalis viibivatest inimestest on saanud vabatahtlikeks vähemalt üheks päevaks. Ja nüüd ei räägi ma ainult ukrainlastest!“

Volodõmõr Palamar tänas Eesti vabatahtlikke, et nad seisid külg külje kõrval Ukraina vabatahtlike liikumisega ning tegid suuri jõupingutusi Ukraina sõjaväelaste ja tsiviilisikute abistamiseks.

„Kõigi vabatahtlike moto on: „armastus ja abi“! Aidata tuleb mitte ordeni pärast, vaid sellepärast, et see on sinu hinge ja südame kutse! Nüüd, sõja ajal, pole meil lihtsalt õigust eemale jääda inimestest, kes vajavad meie tuge, hoolt ja ohverdusi. Ja mul on hea meel, ja ma tänan Jumalat, et mind ümbritsevad nii suure südame ja hingega inimesed! Seetõttu on see auhind kogu Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis meeskonnale, kes töötab 24/7 ja ei säästa oma vaeva ning aega, et kellelgi oleks praegusel hetkel lihtsam,“ ütles ta.

„Tänan teid kõiki ennastsalgava töö eest, see teeb Ukraina tugevamaks ja toob meile lähemale võidu! Te olete tõelised superkangelased! Ja ma olen teie üle uhke! Olete tõeline professionaalide meeskond, kes teeb oma tööd südamega. Sõja ajal oleme me Ukraina tagala ja peame jätkuvalt tegema kõik, mis meie võimuses! Iga päev ja iga öö, et aidata Ukrainal sellele sõjale vastu seista ja Venemaad võita!“ ütles Volodõmõr Palamar.

Ta tänas ka oma vanemaid ja perekonda, ilma kelleta ta poleks seda autasu ja tunnustust saanud, ning Eestit, kes andis talle võimaluse omandada haridus ja kasvada demokraatlikus vabas riigis ning samal ajal tunda end siin koduselt.

„Aitäh kõigile, kes meiega sel päeval liitusid, kõigile eestlastele ja ukrainlastele, kes seda autasu meiega jagasid. Me teeme jätkuvalt kõik, mis meie võimuses, et aidata Ukraina rahvast nende võitluses Vene okupandi vastu. Oleme alati teie usaldusväärne õlg ja teie abistaja. Üheskoos võidule, au Ukrainale!“

20 aprill 2024