Rahvustikand ühendab

Rahvustikand ühendab

Seoses rahvusvahelise Rahvustikandi päevaga otsustasid Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon ja Eesti Vabaõhumuuseum korraldada ainulaadse ürituse-„Rahvustikand ühendab“. Selle üritusega näitame nii ukrainlaste, kui eestlaste püüdlust hoida elus oma pärandit, pakume võimaluse tutvuda teineteise käsitöövõtete, mustrite ja nende tähendusega.

Iga ukrainlase jaoks on rahvustikandil väga suur tähendus. Tikand pole mitte ainult kaunis rahvarõiva osa, vaid ka kaitseelement, mille sisse on kirjutatud näiteks rõiva kandjale ilu ja jõudu andvad sümbolid, kuid ka kogu Ukraina rahvale õnne toovad märgid.

Sõja tõttu on väga paljud ukrainlased olnud sunnitud kodumaalt põgenema ning seega peavad nad ka omale armsaid ja kalleid tähtpäevi pidama võõrsil. Eesti on üks neist riikidest, kes on sõja eest lahkuvatele ukrainlastele abikäe ulatanud ning pakub neile varjupaika. Seetõttu tuligi mõte tähistada " Rahvustikandi päeva" üheskoos Eesti Vabaõhumuuseumis.

Üritus toimub 20. mail, kell 12.00-18.00 ja päeva motoks on „Erinev rikastab ja sarnane ühendab“ Kogu päeva vältel saavad külastajad setu talu ja peipsivene majades ning nende ümbruses tutvuda kaunite Eesti ja Ukraina tikanditega, võtta osa õpitubadest, loteriist, maitsta suurepäraseid Ukraina hõrgutisi, osta laadalt silmailu pakkuvat ja maitsemeeli kosutavat laadakraami. Kavas on ka meeleolukad kontserdid koos Ukraina ja Eesti laulude ning tantsudega.

8 mai 2023