Näituse „Ema, ma ei taha sõda“ avamine

Näituse „Ema, ma ei taha sõda“ avamine

Eile külastasid Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis esindajad Riigikogus avatud näituse „Ema, ma ei taha sõda“ avamisele. Näitus korraldati Poola Vabariigi Suursaatkonna, Ameerika Ühendriikide Suursaatkonna ja Ukraina Suursaatkonna eestvõttel.

Näitusel on väljas Poola laste joonistused, mis on loodud 1946. aastal ja jutustavad nende kogemustest Teise maailmasõja ja Saksa okupatsiooni ajal aastatel 1939-1945. Näituse teises osas näidatakse Ukraina laste joonistusi, mis on joonistatud 2022. aastal pärast laiaulatuslikku Venemaa sissetungi.

Ukraina suursaadiku Eestis Maksõm Kononenko sõnul räägib see näitus analoogiatest ja empaatiast, aga ka kollektiivse ajaloomälu olulisest kogemusest.

„Otsime analoogiaid ja sarnasusi, mis meid ühendavad. Ühine nimetaja võimaldab meil paremini mõista teiste kannatusi. Empaatia tekkib siis, kui suudad end asetada inimese asemele teises ajaloolises kontekstis, tunda tema valu ja teha kõik selle leevendamiseks.“

Maksõm Kononenko sõnul on Teine maailmasõda ja Vene-Ukraina sõda erinevad: erinev agressor, erinev ohver, erinevad konflikti põhjused, kuid kurjus, mida sõda toob tavainimestele, hävitades nende normaalse igapäevaelu, jääb alles.

„Lapsed saavad oma ülitundlikkuse ja vahetu tajuga sõja esimesteks ohvriteks. Neil pole filtreid. Sõda tungib nende alateadvusesse, jättes kustumatud jäljed. Poola lapsed kandsid neid haavu ja arme kogu oma elu. Ka Ukraina lapsed kannavad neid kuni surmani.“

Samuti märkis Ukraina suursaadik, et Teise maailmasõja õppetund on see, et kurjusele, ükskõik mis kujul see ka ei avalduks, saab vastu seista vaid ühtsusega. Ainult liitlaste ühendatud jõud suutsid võita Hitlerit ja ainult ühine demokraatlik maailm suudab peatada Venemaa agressiooni ja võita Putinit!

Soovitame kõigil seda näitust külastada, et näha sõja tagajärgi läbi laste silmade, tunda emotsioone ja elamusi, mis täidavad nende laste joonistusi.

Täname Poola ajutist asjurit Eestis Anna Pelka’t algatuse eest selle näituse läbiviimiseks ja kutse eest näitust külastada!

9 mai 2024