Näidati ajaloolist filmi „Printsess Olga legend“

Näidati ajaloolist filmi „Printsess Olga legend“

Assotsiatsioon korraldas eile Ukraina iseseisvuspäeva puhul koos Ukraina saatkonnaga Eesti Vabariigis, aga ka MTÜ „Нарешті“ (eestik. "Lõpuks") abiga Juri Illjenko ajaloolise filmi "Legend Printsess Olgast" esitluse, mis toimus kinos Sõprus Ukraina kinoklubi Eestis raames!

Ukraina kinoklassika linastusele kogunes palju ukrainlasi ja eestlasi, aga ka väärikaid külalisi – Ukraina relvajõudude kaitseväelasi, kes on Eestis rehabilitatsioonil.

Linastus algas Ukraina hümniga, mille esitas Katerina Tšalova, ja minutilise vaikimisega kõigi langenud ukrainlaste mälestuseks.

Näitleja, produtsent ja filmiekspert Pilip Illjenko, kelle abiga see linastus teoks sai, salvestas Eesti publiku jaoks liigutava video, milles avaldas huvitavaid fakte filmi ukrainakeelse versiooni ilmumise kohta: „Ukraina keelse filmi dubleerimine tehti juba 2015. aastal, 31 aastat pärast filmi ilmumist. Toonane Nõukogude juhtkond keelas Dovženko filmistuudiol ukrainakeelset filmi teha, sest usuti, et Olga ja Volodõmõr oskasid ainult vene keelt.“

Filmi ukrainakeelne esilinastus toimus 24. augustil, 2015. aasta iseseisvuspäeval. On sümboolne, et filmi esilinastus Eestis toimus samuti Ukraina iseseisvuspäeval!

Filmilinastuse külalistele esines ka Assotsiatsiooni esimees Volodymyr Palamar, kes õnnitles kõiki ukrainlasi iseseisvuspäeva puhul! Ta rõhutas iseseisvuse suurt väärtust ja kõrget hinda, mida me selle eest praegu maksame!

„Ukraina suur sõber ja minu isiklik sõber Johannes Kert, kes on juba lahkunud, ütles 2015. aastal, kui sõda juba käis ja olime koos Ukrainas humanitaarmissiooniga, järgmised sõnad: „Vabaduse puud on kahjuks alati verega kastetud. Vabadust on raske võita, kuid väga lihtne kaotada“. Ja täna on need sõnad prohvetlikud,“ ütles assotsiatsiooni juht.

Ta soovis kõigile ühtsust, sest tema hinnangul suudame vabadust säilitada ainult koos! Ühtlasi tänas ta Eesti rahvast, kes täna külg külje kõrval võitleb ukrainlaste vabaduse eest, igakülgse abi eest, mida Eesti on osutanud alates 2014. aastast!

Ukraina suursaadik Eestis Maksym Kononenko pöördus saalis olnud eestlaste ja ukrainlaste poole võimsa kõnega: „Täpselt 33 aastat tagasi sel päeval taasiseseisvus Ukraina. Ta just taastas selle, sest me oleme alati olnud Euroopa kaardil. Ukraina rahva õlgadel seisid Kiievi-Vene, kasakate riik, Ukraina rahvavabariik, kes elas ja töötas oma maal juba ammusest ajast. Nimetatagu Ukrainat nooreks riigiks, aga meie, ukrainlased, teame, et juured, mille esivanemad meile pärandasid, ühendavad meid Euroopa tuhandeaastase poliitilise ja kultuurilise traditsiooniga,“ ütles ta.

Tema sõnul seostavad paljud esimese Ukraina riigi tekkimist vürst Volodõmõr Ristijaga. „Ta oli kahtlemata silmapaistev kuju. Samas ei tekkinud tema riigitöö tühja koha pealt. Volodõmõri tulevasele edule pani aluse teine ​​ajalooline isik – tema vanaema, printsess Olga. Ma ei plaani süvitsi minna ega suuda printsessi legendi paremini jutustada kui kultusrežissöör Juri Illjenko. Tahan lihtsalt öelda, et mida sügavamale ajaloolistesse kihtidesse sukeldume, seda rohkem õpime tundma iseennast kui kaasaegset inimest,“ lõpetas Maksym Kononenko.

Ukrainlased kuulsid palju äärmiselt meeldivaid sõnu ka FB grupi „Ukraina sõbrad Eestis“ administraatorilt ja Eesti Punase Risti erakorralise meditsiini osakonna juhatajalt Kirill Badikinilt!

„Eesti ja Ukraina vahel on aastate jooksul tekkinud eriline side. Meie rahvaid seob ühine kogemus ja ajalugu, aga ka soov elada vabas ja õiglases maailmas. Teame, mida tähendab oma iseseisvuse ja vabaduse eest võitlemine ning just see kogemus tõi meid lähemale,“ rõhutas ta.

Kirill Badikini sõnul on kodudest lahkuma pidanud Ukraina immigrandid eestlaste südames erilisel kohal.

„Teie kogukond Eestis on oluline osa meie ühiskonnast. Teie lapsed käivad meie koolides, teie pered on leidnud koha meie kogukondades ja teie kultuur on rikastanud meie igapäevaelu. Oleme tänulikud teie panuse eest meie ühiskonda ja soovime, et te teaksite, et te ei ole üksi ja võite alati loota meie toetusele,“ ütles Eesti Punase Risti esindaja.

Kokkuvõttes avaldas ta lootust, et peagi tuleb päev, mil ukrainlased naasevad kodumaale, ehitavad üles oma kodud ning ehitavad üles veelgi tugevama ja jõukama Ukraina.

„Olge tugevad ja säilitage oma lootus. Eesti on teie jaoks siin ja oleme valmis koos teiega edasi liikuma helge tuleviku poole. Elagu vabadus! Elagu Eesti ja Ukraina sõprus! Au Ukrainale!“ lõpetas Kirill Badikin!

Isa Roman Kikh, Ukraina kreeka-katoliiklaste pastor Eestis, pöördus kuulajate poole õnnistusega: „Täna on meil võimalus vaadata filmi Ukraina ajaloost ning süüvida veidi sügavamalt meie rahvuse kujunemise ja alguse ajalukku. Mõelge, kus on tõde ja vaadake Ukraina rahva suurt vastupidavust ja julgust, mis on kestnud mitte 33 aastat, vaid palju kauem. Võit on alati headuse, tõe ja Jumala poolt. Hoidkem igaüks meist alati sellest tõest ja templist kinni,“ märkis isa Roman.

Aitäh kõigile, kes tulid filmiesitlusele, aitäh kõigile, kes annetasid! Tänu teile kogusime 177 eurot sularaha ja 130 eurot ühingu kontole – raha, mida kasutatakse Ukraina relvajõudude ja tsiviilisikute toetamiseks.

Kutsume kõiki järgmisele filmilinastusele, mis toimub Rahvuskultuuride päevade 2024 raames 14. septembril 2024. aastal. Seekord vaatame filmi „Sõna maja. Lõpetamata romaan“ eestikeelsete subtiitritega!

26 august 2024