Viljandi pärimusmuusika festival

Viljandi pärimusmuusika festival

Sel nädalavahetusel külastasid Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis esindajad suurimat pärimusmuusika üritust – Viljandi pärimusmuusika festival / Viljandi Folk Music Festival, mis toimub Viljandis juba 31-st korda.

Kutsume teid sukelduma selle ürituse atmosfääri koos assotsiatsiooni PR-juhi Inna Gordijenko’ga, kes rääkis festivalist oma reportaažis Eesti esimesele ukrainakeelsele raadiole Druzi.ee: „Viljandi pärimusmuusika festival on iga-aastane muusikafestival, mis toimub Viljandi linnuse varemete keskel ja Viljandi kesklinnas. Festival on pühendatud erinevate rahvaste kultuurilisele mitmekesisusele, mis väljendub rahvamuusikas, ning on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 lisaprogrammist“.

Tänavune festivaliprogramm oli väga rikkalik ja ületas korraldajate hinnangul eelmise, juubeliaasta taseme. Festivali avapäeval 25. juulil püstitati kaks rekordit: üheksa tuhande inimese külastatavusrekord ja ühe kontserdi külastatavusrekord, kus Puuluupi kogunes kuulama üle 7000 inimese. Reedel, 26. juulil, purustas Trad.Attack selle rekordi ja kogus oma esinemispaika 9000 fänni.

Kokku oli festivalil üheksa lava ja peaaegu 500 esinejat. Põhiprogrammis oli 70 kontserti 65-lt ansamblilt, millest 11 olid pärit välismaalt. Veel 70 kontserti toimus tasuta Rohelisel Laval ja Sõprade Hoovis, mis asuvad vanalinna piirkonnas.

Saime külastada vaid ühte festivalipäeva, kuid sellestki piisas, et mõista ürituse ja selle korralduse kõrget taset. Lisaks igalt poolt kostvale muusikale olid Viljandi lossi territooriumil meelelahutusega mänguväljakud lastele ja uskumatul hulgal toidukohti, kus serveeriti erinevaid roogasid. Eelkõige proovisime mulgi putru – uskumatult maitsvat traditsioonilist Eesti rooga, mida saab nautida Viljandis!

Lisaks sattusime „Aitan kaitsta“ vabatahtlikele, kes koovad Ukraina sõjaväelastele kamuflaažvõrke. Oleme selle organisatsiooniga koostööd teinud juba pikka aega, mistõttu oli väga tore teada saada, et nii võimas festival ei läinud mööda Vene-Ukraina sõja teemast ja kaasas külalisi Ukraina kaitsjate toetamisse.

Laupäeva õhtul säras pealaval Eestis juba ammu kultuse staatuse saavutanud punkroki stiilis esinev bänd Singer Vinger. Tänavuse festivali jaoks valmistas bänd eesotsas Hardi Volmeriga ette aga tuntud rahvaliku taustaga lugusid ning esitas uusi tõlgendusi rahvalauludest. Hiljem esines samal laval ka Mehhiko bänd Kumbia Boruka ja see oli lihtsalt fantastiline! Festivalikülalised tantsisid ja laulsid koos selle sütitava Ladina-Ameerika bändi ja selle liidri – akordionisti ja löökpillimängija – Hernan Cortesiga. Nad segasid kuuekümnendate aastate klassikalist cumbiat reggae, dubi, Aafrika muusika ja isegi Peruu cumbiaga nimetusega chicha!

Pärast seda läksime Kirsimägi I lava juurde ja sukeldusime ansambli The Baltic Sisters lauljate lüürilise rahvaliku ja vanade polüfooniliste laulude õhkkonda. Need kolm Lätist, Leedust ja Eestist pärit tüdrukut kohtusid kunagi Lissabonis WOMEXi näitusel ning nüüd tuuritavad nad edukalt mööda maailma. Nende laulude esitus meenutas Kesk-Ukrainale omast ukraina mitmehäälset laulu.

Ja siis tuli unustamatu OMRI Portugalist, kes andis oma kontserdi Kirsimäe II laval ja jahmatas oma esinemisega isegi paadunud rahvamuusika gurmaane. Torupillil improviseerimises ei paistnud midagi imelikku, kuid Vasko Ribeiro Casais tegi seda Portugali maaelu piltide taustal, mida on töödeldud nii, et see oleks tema esituse muusikaliseks aluseks. OMRI võlus meid – see oli tõeline remix 21. sajandi kultuurist!

Festival ei saanud läbi ilma Ukraina muusikata. Laupäeval astus Kaevumäe laval üles Svjata Vatra eesotsas Ruslan Trotšõnskõga. Ukraina-Eesti bänd mängib pärimuslugudel põhinevat rahvamuusikat pungiliku hõnguga. Laval kasutab bänd torupilli, orelit, vikatit, vilet, trumme ja kähisevat vokaali ning taasloob seeläbi iidse rituaali. Ruslani trompet kannab seda kõike 21. sajandisse. Olime uhked, et meie bänd on sellel võimsal festivalil osaleja ja loodame, et Ukraina muusikud saavad sellega ka järgmistel aastatel liituda.

Loomulikult kohtusime festivalil paljude tuttavate ja tuntud inimestega: skulptor ja kunstnik Tauno Kangroga, Ameerika suursaadikuga Eestis George Piter Kenti ja tema abikaasaga, Riigikogu esimehe Jüri Ratase ning tema perekonnaga, Riigikogu esimehe Lauri Hussariga ja meie kolleegidega Raadio 4-st – Piotr Suškoviga ning ERR-i ingliskeelsest toimetusest – Michael Kole’iga!

Lisaks märkasime, et festivali külalisteks oli tänavu päris palju teiste riikide esindajaid. Jah, meie jaoks oli ootamatu kohtumine Zimbabwest pärit tüdrukuga, kes just sel ajal tuli oma Eesti sõbra juurde, et jäädvustada kõik festivali päevad.

Me ei tahtnud üldse Viljandist Tallinna tagasi tulla, sest ees ootas veel üks päev – festivali lõpupäev. Kuid kõik lõpeb ühel hetkel ja algab siis uuesti. Seega pakib Raadio Druzi meeskond juba järgmiseks festivaliaastaks kohvreid, et teha võimsaid otseülekannetega reportaaže ja võimaldada ukrainlastel üle maailma osa saada Viljandi pärimusmuusika festivalist 2025!

31 juuli 2024