Kallis Eesti! Täname selle eest, et olete meiega!

Kallis Eesti! Täname selle eest, et olete meiega!

Kallis Eesti! Aitäh, et olete meiega!
Iga toetuspaketi, relvade ja teie algatuste eest, mis mõjutavad Euroopa kurssi, ja teie surve eest venemaale. Peame Euroopas edasi pingutama, kõik meie vabas maailmas.
Euroopa vajab omaenda kaitsepotentsiaali. Kutsun teid sellisele koostööle.
Euroopa jääb püsima siis, kui see on ühtsuse, mitte vastuoluliste ambitsioonide kontinent. Oleme näidanud selle ühtsuse taset.
Tänan teid selle eest, kuidas te neid huve kaitsete, kuidas abistate meie inimesi, kes otsisid sõja eest varjupaika Eestist, ka see on ühtsuse näitaja. Ja selle eest, et 24. veebruaril valisite iseseisvuse!".

Täna pidas Eestisse ametlikule visiidile saabunud Ukraina president Volodymyr Zelenskyi Eesti parlamendis võimsa kõne. Volodymyr Zelenskyy esines Riigikogu ees Eesti valitsuse esindajate, Eesti president Alar Karise, Riigikogu esimehe Lauri Hussari ja Eesti peaminister Kaja Kallase, ukraina kogukonna esindajate ja teiste ees.

Visiidi eel Balti riikidesse ta rõhutas, et Leedu, Eesti ja Läti on meie riigi usaldusväärsed ja põhimõttekindlad partnerid. Tema sõnul on see visiit suur tänu Ukrainale kompromissitu toetuse eest kogu sõja 10 aasta jooksul ja seda eriti nüüd, pärast täiemahulise sissetungi algust!

Zelenski kõnel Riigikogus olid kohal Ukraina diasporaa esindajad Eestis Viktoria Melnõk, Ruslan Trochynskyi, isa Roman Kihh ja Assotsiatsiooni esimees Volodymyr Palamar!
Tema hinnangul on Eesti kodanikest ja kogu elu siin elanud ukrainlased, nagu ka sundpagulased, kes on kogukonna aktiivsed liikmed, uhked meie presidendi üle – tema julguse ja ennastsalgavuse üle meie ajaloolise kodumaa eest seismisel ja kaitsmisel.

„Mäletan hästi Zelenskyi esimest visiiti Eestisse pärast presidendiks valimist, kui Ida-Ukrainas juba käis sõda. Juba siis toetas Eesti aktiivselt Ukraina rahvast võitluses vene agressori vastu ning Ukraina integreerumist NATO ja Euroopa Liitu,“ märkis ta.

Assotsiatsiooni esimehe sõnul on Ukraina presidendi visiit Eestisse praegu, täiemahulise sõja ajal väga oluline ning kinnitab usalduslikke ja partnerlussuhteid kahe riigi vahel.

„Ühist naabrit ja ajaloolist kogemust omades mõistavad eestlased paremini kui keegi teine meie riiki ​ning aitavad nii palju kui võimalik meid ja inimesi, kes on Eestis varjupaiga leidnud. Eesti oli üks esimesi riike, kes tunnustas Holodomori, üks esimesi, kes andis Ukrainale sõjalist ja rahalist abi, Eesti on Ukraina huvide eest seisja Euroopa Liidus ja NATO-s ning üks esimesi riike, kes algatas rahvusvahelise tribunali  Putini valitsuse hukkamõistmiseks. Ja seda nimekirja võib jätkata...“

Volodymyr Zelenskyi tänane jõuline sõnavõtt Riigikogus ütleb, et oleme ülimalt tänulikud Eesti inimestele igakülgse toetuse eest ning teeme jätkuvalt kõike võimalikku Ukraina ja maailma võidu nimel, ühinegem vabaduse ja iseseisvuse, elu ja iseseisvuse nimel, vaba tuleviku nimel kõigi Euroopa riikide elanikele!

Au Ukrainale! Elagu Eesti!

11 jaanuar 2024