Näituse „Tuntud ja tundmatu Ukraina“ avamine

Näituse „Tuntud ja tundmatu Ukraina“ avamine

Näituse loomise algatajaks oli Viktoria Melnyk, kes on ukraina laste õpingute koordinaator Viimsi Koolis!

Näitust külastas ka vallavanem Illar Lemetti ning tervitas kõiki külalisi sooja sõnavõtuga, milles märkis, et Eestis tuntakse alati huvi Ukraina uudiste vastu, kuid alates 2022. aastast on Ukraina saanud eriti lähedaseks. Viimsi elanikel tekkis palju uusi naabreid ukrainlaste näol, Eestis aga tuntakse nüüd Ukraina kangelaste nimesid, muuhulgas väejuhataja Zalužnõid ja president Zelenskõid, aga ka kuulsa koera Patroni nime.

Esitledes näitust märkis Viktoria Melnõk, et see ekspositsioon annab võimaluse tutvuda kuulsate ukraina kultuuri, teaduse ja spordi tegelastega, kes mõjutasid nende valdkondade arengut kogu maailmas ning said selle lahutamatuks osaks.

„Kahjuks, paljude näitusel esindatud isikute nimed assotsieeruvad pigem Vene kultuuriga. Kuid Malevitš, Mohomazov, Ekster, Bortnjanskõi, Berezovskõi, Arhõpenko, Lyfar ja paljud teised on seotud eeskätt Ukrainaga. Ukraina kultuuri mõju nende loomingule on tõendatud teadlaste poolt. Maailma kunsti suunanäitajate tekkimine ei saa üheski kultuuris olla juhuslik. Selle taga seisab mitme sajandi, kui mitte aastatuhande ajalugu ja traditsioon. Näitus kuvab vaid väikest osa sellest tohutust pärandist, mida valdab Ukraina kui iseolev kultuur“ – rõhutas ta.

Näituse avalmisele saabuks ka Ukraina saadik Eestis Maksym Kononenko, kes tonitas sellise näituse olulisust ning märkis, et see täidab oma üliülesannet õigluse ja tõe taastamises!

Ta ütles: „Universum koosneb miljarditest osakestest, rahvus – miljonitest üksikisikutest, tõe ja õigluse taastamise protsess aga – paljudest üritustest, mis võivad mastaabist erineda, kuid on võrdsed oma tähenduses. Tänane näitus „Tuntud ja tundmatu Ukraina“ selle imelise linnakese Viimis hubases raamatukogus teeb just seda olulist tööd“.

Assotsiatsiooni juhataja Volodymyr Palamar kinkis Viimsi raamatukogule lasteraamatu „Imemetsa legendid“, mille on raamatukogu jaoks allkirjastanud selle autorid Viktor Andrienko ja Olena Shulha, ja andis üle meie sõber Oleh Scherbyna!

Raamatukogu direktor Tiiu Valm tänas siiralt kingituse eest ning palus Assotsiatsiooni juures tegutseva pühapäevakooli „Nadija“ õpilasi tulema Viimsi raamatukogu lugejateks, kus on juba üsna suur hulk ukraina raamatuid.

Soovitame väga kõikidel ukrainlastel ja eetslastel külastada näitust, mis on Viimsi raamatukogus avatud kuni 30. septembrini.

Te saate tutvuda selliste kuulsate ukrainlaste elulugudega, nagu:

Kazimir Malevitš (kunstnik), Oleksandr Bohomazov (kunstnik), Oleksandra Ekster (kunstnik), Oleksandr Arhõpenko (skulptor), Katerõna Bilokur (kunstnik), Dmõtro Bortnjanskõi (helilooja), Maksõm Berezovskõi (helilooja), Valentõn Silvestrov (helilooja), Oksana Lõniv (dirigent), Solomia Krušelnõtska (ooperilaulja), Serge Lyfar (koreograaf), Les Kurbas (režissöör), Ihor Sikorsky (lennunduskonstruktor), Fedir Pirotskõi (teadlane), Ivan Piddubnõi (maadleja), Valeri Lobanovskõi (jalgpallur ja treener), Oleh Blohin (jalgpallur), Vitali Klitško (poksija), Ivan Kozlovskõi (laulja), Katerõna Serebrjanska (võimleja).

Alates 4. oktoobrist kuni 31. oktoobrini kolib näitus Tallinna Keskraamatukokku!!

15 september 2023