Performance näitus Ukraina Kaitsja Päeva auks

Performance näitus Ukraina Kaitsja Päeva auks

„Surnutele, elusatele ja veel sündimata inimestele…“ – Vinnõtsja kunstniku ja vabatahtliku Volodõmõr Lapšovi performance-näituse esitlus toimus Assotsiatsiooni poolt korraldatud Ukraina Kaitsjate Päeval Kunstiõhtu „Ukraina luuletustes“ ajal!

 

Näitusel esitles kunstnik 20 lummavat 4D-pilti ja jutustas 20 kangelasliku vastupanu lugu 19 kuust täiemastaapset VF sõda Ukraina vastu. Igal pildil on oma lugu. Neis on kronoloogilises järjestuses näidatud Kangelaste: sõjaväelaste, meedikute, vabatahtlike, tsiviilisikute, laste valusaimad tragöödiad ja lood..

 

Perfmormance´ist võtsid osa ka Ukraina laulu- ja tantsuansambli Volja õpilased, kes üheaegselt võtsid piltidelt 20 kõige enam Ukrainat selle võitluses Vene agressori vastu abistanud riigi lippu. Iga pildi juures süüdati küünlad – kokku 503. Just nii palju hukkus ametlikel andmetel tänase päeva seisuga lapsi VF täiemastaapse Ukraina vastase sõja ajal.

 

Volodymyr Lapshovi sõnul on näitusel oluline missioon – raha kogumine laste sotsiaal-rehabilitatsioonikeskuste jaoks, kus praegu elavad ja õpivad ajutiselt okupeeritud aladelt ümber asunud lapsed:

„Surnutele, elusatele ja veel sündimata inimestele…“ – näituse nimes on Kobzari (luuletaja Taras Ševtšenko rahvapärane hüüdnimi – kobza mängija) ettekuulutuslikud sõnad. Sest iga taies on neist, keda, kahjuks võttis sõda, kes jäi õnnekombel ellu, ja meie tulevastest põlvkondadest. Kuni kestab sõda, ma jätkan looma pilte ning koguma koos Vinnõtsja linna kogukonna fondiga „Podilska hromada“ annetusi väikeste ukrainlaste jaoks, kes kannatasid sõjas.

 

Piltide näitus, mis juba saavutas Ukraina ja maailma rekordi, kogus Mustpeade majas ligi 100 külastaja.

 

„Saali kordumatu atmosfäär, palju sooje sõnu ja suur „Aitäh!“ – see kõik jääb minu südamesse pärast esimest Euroopa näitust Tallinnas. Äärmiselt liigutatud, eriti vaimustasid meie külalised! Muuseas, mõningaid luuletusi kuulsin esmakordselt, meie ukrainlaste näitlejameisterlikkus avaldas muljet…“ – sellise tagasiside jättis Vinnõtsja kunstnik, kes samuti tänas Assotsiatsiooni meeskonda perfmormance-i korraldamisele kaasa aitamise eest:

 

„Piiritu tänu Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioonile Eestis kutse eest! Lisan, et kogu meeskonda töötas kui kellavärk, ja, muide, vaid ukrainlastel õnnestus korraldada sellist üritust mõne päevaga, mida mujal maailmas valmistataks ette vähemalt kuu!“.

 

Edasi läheb näitus rändama mööda maailma – lähiajal saab seda näha Riias!

 

Täname kõiki, kes leidis võimaluse külastada näitust ja lüüa kaasa Kunstiõhtus.

 

Tänu teile koguti heategevuslike annetustega 150,61 eurot. Assotsiatsioon andis kogutud raha üle kogukonna fondile „Podilska hromada“, mis omakorda suunab need laste sotsiaal-rehabiliteerimiskeskustele.

 

Rohkem fotosid näeb siit.

2 oktoober 2023